Χειρουργική παθήσεων πρωκτού και περινέου

Βρίσκεστε εδώ: Χειρουργικές Επεμβάσεις » Χειρουργική παθήσεων πρωκτού και περινέου

Οι συνηθέστερες χειρουργικές παθήσεις της περιοχής του πρωκτού και του περινέου είναι η κύστη κόκκυγα, οι αιμορροΐδες, η ραγάδα του δακτυλίου, το παραεδρικό απόστημα και το παραεδρικό συρίγγιο. Είναι παθήσεις ιδιαίτερα συχνές, που απασχολούν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Οι παθήσεις αυτές, αν και ενώ δεν είναι απειλητικές για τη ζωή των ασθενών, προκαλούν συχνά σε αυτούς πολύ έντονα και ενοχλήματα, ενώ η ανατομική τους εντόπιση τις καθιστά ιδιαίτερα ενοχλητικές και δύσκολα ανεκτές, ειδικά από τους νέους και δραστήριους ασθενείς.

Οι παθήσεις αυτές αρκετά συχνά συνυπάρχουν, είναι δε δυνατό να αντιμετωπιστούν σε ένα χειρουργικό χρόνο από εξειδικευμένες χειρουργικές ομάδες με τις αρχές της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής, προσφέροντας οριστική λύση σε σύνθετα προβλήματα.

Κύστη κόκκυγα

Με τον όρο κύστη κόκκυγα χαρακτηρίζουμε μία χρόνια φλεγμονή του δέρματος της μεσογλουτιαίας πτυχής, όπου δημιουργείται από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, προκαλώντας μ΄ αυτόν τον τρόπο ένα χρόνιο απόστημα της περιοχής.

Εμφανίζεται συχνότερα σε νέους και κυρίως ασθενείς με έντονη τριχοφυΐα. Η συχνότητα δε αυξάνεται σε ασθενείς που είναι υπέρβαροι.

Διαβάστε περισσότερα…

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται στην περιοχή του πρωκτού και αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο. Είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο από αιμοφόρα φλεβικά αγγεία που μεταφέρουν αίμα σε όλη την περιοχή του πρωκτικού σωλήνα. Τα σύμπλεγμα αυτό των αγγείων ονομάζεται “αιμορροϊδικό πλέγμα” και κατά την διάρκεια της αφόδευσης διογκώνεται και δρα σαν προστατευτικό μαξιλάρι, στην περιοχή του σφιγκτήρα – δακτυλίου, ο οποίος εξασφαλίζει την εγκράτεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και επιτρέπει την έξοδο των κοπράνων κατά την αφόδευση. Συμπτώματα εκδηλώνονται όταν οι αιμορροΐδες διογκωθούν και οι ιστοί που τις συγκρατούν στη θέση τους χαλαρώσουν, με αποτέλεσμα αυτές να προβάλλουν κάτω από τον πρωκτικό δακτύλιο.

Διαβάστε περισσότερα…

Ραγάδα δακτυλίου

Είναι μία γραμμοειδής, επώδυνη διάβρωση του πρωκτικού σωλήνα που εκτείνεται μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού. Εμφανίζεται τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Η ραγάδα εκδηλώνεται με πολύ ισχυρό πόνο αμέσως μετά τη κένωση (σαν σχίσιμο ή κάψιμο), ο οποίος μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, ενώ κάποιες φορές συνοδεύεται από αιμορραγία.

Διαβάστε περισσότερα…

Παραεδρικό απόστημα & Παραεδρικό συρίγγιο

Το παραεδρικό απόστημα δημιουργείται όταν σχηματιστεί μια μικρή ρήξη του αυλού του τελικού τμήματος του εντέρου κοντά στον πρωκτό. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία μιας σηπτικής συλλογής τοπικά , η οποία εξελίσσεται άμεσα σε απόστημα.

Το παραεδρικό συρίγγιο είναι η επικοινωνία μεταξύ του εντέρου (εσωτερικό στόμιο) και του δέρματος, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με εκροή πύου από το εξωτερικό του στόμιο (δερματικό στόμιο). Εμφανίζεται σχεδόν πάντα σε έδαφος παραεδρικού αποστήματος που δεν αντιμετωπίστηκε εξαρχής ικανοποιητικά.

Διαβάστε περισσότερα…

Δρ. Χάρης Κωνσταντινίδης - Γενικός χειρουργός Θεσσαλονίκη

Χάρης Δ. Κωνσταντινίδης MD – PhD
Γενικός Χειρουργός – Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ

Διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής και Ελάχιστα
Επεμβατικής Γενικής Χειρουργικής και Ογκολογίας

Head of American Institute of Minimally Invasive Surgery (AIMIS) Robotic and Advanced Laparoscopic General Surgery Department

Βιογραφικο