Ραγάδα δακτυλίου

ραγάδα δακτυλίου Είναι μία γραμμοειδής, επώδυνη διάβρωση του πρωκτικού σωλήνα που εκτείνεται μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού. Εμφανίζεται τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Η ραγάδα εκδηλώνεται με πολύ ισχυρό πόνο αμέσως μετά τη κένωση (σαν σχίσιμο ή κάψιμο), ο οποίος μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, ενώ κάποιες φορές συνοδεύεται από αιμορραγία.

Κύριος παθογενετικός παράγοντας θεωρείται ο τραυματισμός του δέρματος του πρωκτού κατά τις κενώσεις (ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας), σε συνδυασμό με υπερτονία του σφιγκτήρα του πρωκτού. Σπανιότερα οφείλεται σε κακή επούλωση χειρουργικών τραυμάτων ή σε τοπικούς τραυματισμούς της περιοχής. Η φαρμακευτική θεραπεία με υπακτικά και τοπικές αλοιφές τις περισσότερες φορές αποτυγχάνει και καθίσταται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση.

Η χειρουργική θεραπεία γίνεται με τη χρήση Laser ή ραδιοκυμάτων από εξειδικευμένο χειρουργό, μέθοδοι που επιτρέπουν την αναίμακτη αντιμετώπιση της ραγάδας. Εκτός από την εκτομή της ραγάδας γίνεται και μερική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, η οποία καταργεί τον χρόνιο σπασμό του σφικτήρα, διευκολύνει την ταχεία επούλωση και συμβάλει στην αποφυγή των υποτροπών. Η επέμβαση είναι σύντομη και ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του την επόμενη ημέρα.

Πίσω σε χειρουργική παθήσεων πρωκτού και περινέου…