ΔΡ. ΧΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ MD-PhD

Αντιμετώπιση ραγάδας δακτυλίου

Η χειρουργική του μέλλοντος... σήμερα

Πρώτη μας προτεραιότητα ο ασθενής

Με αφοσίωση στην χειρουργική καινοτομία

Πιστοποιημένος Χειρουργός
& Διεθνής Εκπαιδευτής

Ραγάδα δακτυλίου

ραγάδα δακτυλίου Είναι μία γραμμοειδής, επώδυνη διάβρωση του πρωκτικού σωλήνα που εκτείνεται μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού. Εμφανίζεται τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Η ραγάδα εκδηλώνεται με πολύ ισχυρό πόνο αμέσως μετά τη κένωση (σαν σχίσιμο ή κάψιμο), ο οποίος μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, ενώ κάποιες φορές συνοδεύεται από αιμορραγία.

Κύριος παθογενετικός παράγοντας θεωρείται ο τραυματισμός του δέρματος του πρωκτού κατά τις κενώσεις (ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας), σε συνδυασμό με υπερτονία του σφιγκτήρα του πρωκτού. Σπανιότερα οφείλεται σε κακή επούλωση χειρουργικών τραυμάτων ή σε τοπικούς τραυματισμούς της περιοχής. Η φαρμακευτική θεραπεία με υπακτικά και τοπικές αλοιφές τις περισσότερες φορές αποτυγχάνει και καθίσταται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση.

Η χειρουργική θεραπεία γίνεται με τη χρήση Laser ή ραδιοκυμάτων από εξειδικευμένο χειρουργό, μέθοδοι που επιτρέπουν την αναίμακτη αντιμετώπιση της ραγάδας. Εκτός από την εκτομή της ραγάδας γίνεται και μερική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, η οποία καταργεί τον χρόνιο σπασμό του σφικτήρα, διευκολύνει την ταχεία επούλωση και συμβάλει στην αποφυγή των υποτροπών. Η επέμβαση είναι σύντομη και ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του την επόμενη ημέρα.

Πίσω σε χειρουργική παθήσεων πρωκτού και περινέου…

Χάρης Δ. Κωνσταντινίδης MD – PhD

Γενικός Χειρουργός – Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Γενικής Χειρουργικής και Ογκολογίας

Head of American Institute of Minimally Invasive Surgery (AIMIS) Robotic and Advanced Laparoscopic General Surgery Department