ΔΡ. ΧΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ MD-PhD

Παραεδρικό απόστημα & παραεδρικό συρίγγιο

Η χειρουργική του μέλλοντος... σήμερα

Πρώτη μας προτεραιότητα ο ασθενής

Με αφοσίωση στην χειρουργική καινοτομία

Πιστοποιημένος Χειρουργός
& Διεθνής Εκπαιδευτής

Παραεδρικό απόστημα

απόστημα Το παραεδρικό απόστημα δημιουργείται όταν σχηματιστεί μια μικρή ρήξη του αυλού του τελικού τμήματος του εντέρου κοντά στον πρωκτό. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία μιας σηπτικής συλλογής τοπικά , η οποία εξελίσσεται άμεσα σε απόστημα. Εκδηλώνεται με έντονο πόνο, πυρετό, ερυθρότητα και συλλογή πύου στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό και είναι αποτέλεσμα οξείας και έντονης μικροβιακής φλεγμονής.

Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά είναι δυνατό να οδηγήσει σε συρίγγιο ή και σε γάγγραινα της περιπρωκτικής περιοχής. Η θεραπεία του παραεδρικού αποστήματος είναι αποκλειστικά χειρουργική και περιλαμβάνει τη διάνοιξη και ευρεία παροχέτευσή του.

Παραεδρικό συρίγγιο

συρίγγιοΤο παραεδρικό συρίγγιο είναι η επικοινωνία μεταξύ του εντέρου (εσωτερικό στόμιο) και του δέρματος, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με εκροή πύου από το εξωτερικό του στόμιο (δερματικό στόμιο). Εμφανίζεται σχεδόν πάντα σε έδαφος παραεδρικού αποστήματος που δεν αντιμετωπίστηκε εξαρχής ικανοποιητικά. Με τη χρονιότητα παρατηρούνται επίσης κνησμός της περιοχής, καθώς και δερματικές αλλοιώσεις οφειλόμενες στην πυώδη έκκριση.

Η θεραπεία του συριγγίου είναι πάντοτε χειρουργική και περιλαμβάνει την πλήρη αναγνώριση της πορείας του συριγγίου, με εκτομή τόσο του έσω και έξω στομίου, όσο και της ενδιάμεσης πορείας αυτού. Ειδική μέριμνα πρέπει να δοθεί στη διατήρηση του σφικτήρα, ώστε να αυτός να μην καταστραφεί κατά την εκτομή του συριγγίου και να διατηρηθεί η πλήρης εγκράτειά του.

Πίσω σε χειρουργική παθήσεων πρωκτού και περινέου…

Χάρης Δ. Κωνσταντινίδης MD – PhD

Γενικός Χειρουργός – Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Γενικής Χειρουργικής και Ογκολογίας

Head of American Institute of Minimally Invasive Surgery (AIMIS) Robotic and Advanced Laparoscopic General Surgery Department