ΔΡ. ΧΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ MD-PhD

Αντιμετώπιση και θεραπεία αιμορροΐδων

Η χειρουργική του μέλλοντος... σήμερα

Πρώτη μας προτεραιότητα ο ασθενής

Με αφοσίωση στην χειρουργική καινοτομία

Πιστοποιημένος Χειρουργός
& Διεθνής Εκπαιδευτής

Αιμορροΐδες

αιμορροΐδες φυσιολογίαΟι αιμορροΐδες εμφανίζονται στην περιοχή του πρωκτού και αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο. Είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο από αιμοφόρα φλεβικά αγγεία που μεταφέρουν αίμα σε όλη την περιοχή του πρωκτικού σωλήνα. Τα σύμπλεγμα αυτό των αγγείων ονομάζεται “αιμορροϊδικό πλέγμα” και κατά την διάρκεια της αφόδευσης διογκώνεται και δρα σαν προστατευτικό μαξιλάρι, στην περιοχή του σφιγκτήρα – δακτυλίου, ο οποίος εξασφαλίζει την εγκράτεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και επιτρέπει την έξοδο των κοπράνων κατά την αφόδευση. Συμπτώματα εκδηλώνονται όταν οι αιμορροΐδες διογκωθούν και οι ιστοί που τις συγκρατούν στη θέση τους χαλαρώσουν, με αποτέλεσμα αυτές να προβάλλουν κάτω από τον πρωκτικό δακτύλιο.

Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα αντιληφθούν την ύπαρξη των αιμορροΐδων, ενώ το ένα τρίτο απ΄ αυτούς θα χρειαστεί θεραπευτική παρέμβαση για την ανακούφιση από τα συμπτώματα που αυτές προκαλούν. Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές ανάλογα με το από πού εξορμούνται και το αν προβάλουν επί τα εκτός του σφικτήρα. Επίσης, με βάση το μέγεθος και την προβολή τους από το σφικτήρα ταξινομούνται από το φυσιολογικό του 1ου βαθμού, έως τον 4ο βαθμό που αυτές προβάλουν μόνιμα εκτός του σφικτήρα και δεν ανατάσσονται με την άσκηση εξωτερικής πίεσης.

Παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση των αιμορροΐδων είναι:

 • Δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
 • Καθιστική ζωή
 • Αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (πχ παχυσαρκία, βαριά χειρονακτική εργασία)
 • Εγκυμοσύνη
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα ή παροδική διάρροια
 • Φάρμακα που προκαλούν είτε δυσκοιλιότητα ή διάρροια
 • Κληρονομικότητα

Τα συνήθη συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι τα εξής:

 • Πόνος στην περιοχή του πρωκτού
 • Αιμορραγία
 • Χαλάρωση του σφικτήρα με ήπια ακράτεια και έκκριση βλέννας
 • Τοπικός ερεθισμός με κνησμό
 • Τοπική διόγκωση και προβολή

Θεραπεία αιμορροϊδοπάθειας

Συντηρητική αγωγή: Η συντηρητική – μη χειρουργική αντιμετώπιση στοχεύει στην εξάλειψη των συμπτωμάτων (κνησμός, καύσος, αιμορραγική ή βλεννώδης έκκριση, πόνος) και όχι των αιμορροΐδων. Περιλαμβάνει την καλή υγιεινή της πρωκτικής και περιπρωκτικής χώρας και αποφυγή της δυσκοιλιότητας με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε στερεό υπόλειμμα. Σε περίπτωση φλεγμονής χορηγούνται τοπικές αντιφλεγμονώδεις αλοιφές, καθώς και φλεβοτονικά φάρμακα, που διευκολύνουν την απορροή του αίματος από την περιοχή.

Χειρουργική αντιμετώπιση: Η χειρουργική θεραπεία συστήνεται σε περιπτώσεις που τα ενοχλήματα υποτροπιάζουν και είναι η μόνη που μπορεί να εξαφανίσει τις αιμορροΐδες, μαζί με τα συμπτώματα φυσικά.

Οι τεχνικές που συνήθως εφαρμόζονται είναι οι ακόλουθες:

Αιμορροϊδεκτομή με Laser, ραδιοκύματα ή υπερήχους.

Αποτελεί τη μετεξέλιξη των κλασικών αιμορροϊδεκτομών (τεχνικές Milligan-Morgan ή Ferguson) και είναι μια ριζική, αλλά και σχετικά επώδυνη επέμβαση, κατά την οποία αφαιρούνται όλες οι διογκωμένες αιμορροΐδες στο επίπεδο του σφικτήρα και στη συνέχεια το δέρμα του πρωκτού συγκλείεται.

Αιμορροϊδεκτομή κατά Longo.

αιμορροΐδες - τεχνική longoΜε την τεχνική αυτή οι αιμορροΐδες δεν αφαιρούνται στο επίπεδο του πρωκτού, αλλά με τη βοήθεια ενός ειδικού συρραπτικού μηχανήματος διακόπτεται η αιμάτωσή τους σε βάθος 7 περίπου εκατοστών και συγχρόνως έλκονται προς τα έσω. Συνοδεύονται από μικρό μετεγχειρητικό πόνο, αφού δεν τραυματίζουν την περιοχή του σφικτήρα.

Αιμορροϊδεκτομή απαγγείωσης αιμορροϊδικών αρτηριών THD και HAL.

αιμορροΐδες

Με τις τεχνικές αυτές (Διαπρωκτική Απολίνωση των Αιμορροϊδικών Αγγείων – Transanal Hemorrhoidal Dearterialization) απολινώνονται οι κύριες αιμορροϊδικές αρτηρίες με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Η τεχνική αυτή είναι αναίμακτη, ελάχιστα τραυματική, χωρίς επιπλοκές, σύντομη και επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες το αργότερο σε μία ημέρα. Η διαπρωκτική απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων και αιμορροϊδοπηξία είναι μια μέθοδος που απαλλάσσει τον ασθενή από τα προβλήματα των αιμορροΐδων χωρίς τομές και χωρίς τον πόνο και τις επιπλοκές των κλασσικών μεθόδων, ενώ παράλληλα εξαλείφει το μεγάλο πρόβλημα της πρόπτωσης των αιμορροϊδικών όζων.

Η ελάχιστη κάκωση της περιοχής, η αναίμακτη διαδικασία και ο μικρός μετεγχειρητικός πόνος, την καθιστούν ως μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.

Πίσω σε χειρουργική παθήσεων πρωκτού και περινέου…

Χάρης Δ. Κωνσταντινίδης MD – PhD

Γενικός Χειρουργός – Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Γενικής Χειρουργικής και Ογκολογίας

Head of American Institute of Minimally Invasive Surgery (AIMIS) Robotic and Advanced Laparoscopic General Surgery Department

Pin It on Pinterest