ΔΡ. ΧΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ MD-PhD

Χειρουργική αντιμετώπιση κύστης κόκκυγος

Η χειρουργική του μέλλοντος... σήμερα

Πρώτη μας προτεραιότητα ο ασθενής

Με αφοσίωση στην χειρουργική καινοτομία

Πιστοποιημένος Χειρουργός
& Διεθνής Εκπαιδευτής

Κύστη κόκκυγα

κύστη κόκκυγοςΜε τον όρο κύστη κόκκυγα χαρακτηρίζουμε μία χρόνια φλεγμονή του δέρματος της μεσογλουτιαίας πτυχής, όπου δημιουργείται από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, προκαλώντας μ΄ αυτόν τον τρόπο ένα χρόνιο απόστημα της περιοχής.

Εμφανίζεται συχνότερα σε νέους και κυρίως ασθενείς με έντονη τριχοφυΐα. Η συχνότητα δε αυξάνεται σε ασθενείς που είναι υπέρβαροι.

Συνήθης συμπτωματολογία

Εκδηλώνεται αρχικά ως μια επώδυνη διόγκωση, που αργότερα μεταπίπτει σε χρόνιο απόστημα με εκροή δύσοσμου πυο-αιματηρού περιεχομένου.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις, ενώ σε κάθε επεισόδιο η έκταση της βλάβης αυξάνεται, καταστρέφοντας όλο και περισσότερο τον περιβάλλοντα υγιή ιστό.

Θεραπεία κύστης κόκκυγος

κύστη κόκκυγοςΗ θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική. Ο χειρουργός εκτελεί ολική εκτομή του αποστήματος και των γύρω απ΄ αυτό συριγγίων. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και συνήθως απαιτείται ολιγόωρη νοσηλεία.

Η επέμβαση εκτελείται με τη χρήση τόσο των κλασικών μεθόδων, όσο κα με την εφαρμογή Laser και ραδιοκυμάτων. Κατά τη μετεγχειρητική περίοδο εκτελούνται συχνές αλλαγές, ώστε να διατηρηθεί καθαρό το τραύμα και να επουλωθεί τελικά σε διάστημα περίπου 2-3 εβδομάδων.

Η επιτυχής έκβαση (χωρίς υποτροπές), ο μετεγχειρητικός πόνος και η χρονική διάρκεια της επούλωσης εξαρτώνται άμεσα από τις χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται από το θεράποντα, παρουσιάζοντας μάλιστα μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των διαφόρων “χειρουργικών σχολών”.

Σήμερα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια, πως σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, η κύστη κόκκυγα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται ανώδυνα και με μικρή περίοδο μετεγχειρητικής επούλωσης.

Τα σύγχρονα εργαλεία και τεχνικές που μέσα στα χρόνια έχουν τελειοποιηθεί μας δίνουν την δυνατότητα να προσφέρουμε στον ασθενή οριστική θεραπεία με το ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και δραστική μείωση της μετεγχειρητικής διάρκειας.

Πίσω σε χειρουργική παθήσεων πρωκτού και περινέου…

Χάρης Δ. Κωνσταντινίδης MD – PhD

Γενικός Χειρουργός – Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Γενικής Χειρουργικής και Ογκολογίας

Head of American Institute of Minimally Invasive Surgery (AIMIS) Robotic and Advanced Laparoscopic General Surgery Department