ΔΡ. ΧΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ MD-PhD

Κιρσοί στα κάτω άκρα και πως αντιμετωπίζονται.

Η χειρουργική του μέλλοντος... σήμερα

Πρώτη μας προτεραιότητα ο ασθενής

Με αφοσίωση στην χειρουργική καινοτομία

Πιστοποιημένος Χειρουργός
& Διεθνής Εκπαιδευτής

Το φλεβικό σύστημα απορροής του αίματος των κάτω άκρων αποτελείται από τρία βασικά δίκτυα. Το επιφανειακό – επιπολής, που είναι ορατό κάτω από το δέρμα, το βαθύτερο – εν τω βάθει, που βρίσκεται κάτω από τους μύες και το δίκτυο των διατιτραινουσών, που ενώνει τα δύο προαναφερόμενα δίκτυα. Οι φλεβικές διαταραχές των κάτω άκρων είναι ιδιαίτερα συχνές και υπολογίζεται ότι απασχολούν περίπου το 30% του ενήλικου πληθυσμού. Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια δημιουργεί τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες των κάτω άκρων.

Κιρσοί

Οι κιρσοί είναι η διάταση των επιπολής φλεβών των κάτω άκρων, η οποία οφείλεται σε κακή λειτουργία των φλεβικών βαλβίδων, που έχει ως αποτέλεσμα τη λίμνανση του αίματος τοπικά. Οι φυσιολογικές φλεβικές βαλβίδες λειτουργούν εξασφαλίζουν τη μονόδρομη ροή, εμποδίζοντας την παλινδρόμηση του αίματος. Όταν οι βαλβίδες αυτές δυσλειτουργούν, το αίμα παλινδρομεί και μένει στάσιμο μέσα στις φλέβες των κάτω άκρων οι οποίες με τον καιρό διευρύνονται και αλλοιώνονται, προκαλώντας πλούσια συμπτωματολογία.

Ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένα φλεβικά αγγεία του δέρματος που διακρίνονται με ευκολία κάτω από την επιδερμίδα. Αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα, αν και σε μερικούς ασθενείς προκαλούν συμπτώματα.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια είναι:

  • Αίσθημα βάρους και καύσους
  • Οίδημα και σημαντικό πρήξιμο των ποδιών και κνημών
  • Κνησμός με ερεθισμό και ευαισθησία του δέρματος
  • Ήπιοι μυϊκοί σπασμοί, μυοκλωνίες και κράμπες
  • Υπέρχρωση του δέρματος και αντιαισθητική διόγκωση των φλεβών
  • Άτονα έλκη των κνημών, που επουλώνονται εξαιρετικά δύσκολα
  • Εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και πιθανή πνευμονική εμβολή

Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και με τη βοήθεια της υπερηχογραφικής εξέτασης Doppler, που μας ενημερώνει εκτός των άλλων για την κατάσταση του εν τω βάθει δικτύου, αλλά και για το βαθμό της παλινδρόμησης. Η θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας έχει ένα σημαντικό φάσμα δυνατοτήτων.

Αντιμετώπιση κιρσών και φλεβικών παθήσεων

Συντηρητική αντιμετώπιση

Σε ήπιας μορφής ανεπάρκεια εφαρμόζονται συντηρητικές τεχνικές, όπως είναι οι ειδικές συμπιεστικές κάλτσες διαβαθμισμένης πίεσης και η χορήγηση φλεβοτονικών σκευασμάτων.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Σε σοβαρότερης μορφής ανεπάρκεια χρησιμοποιούνται χειρουργικές τεχνικές.

Χειρουργικό Laser – Τα τελευταία χρόνια, σε απόλυτη αρμονία με τους κανόνες της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, εφαρμόζεται η θεραπεία – εξάχνωση των κιρσών με ειδικό ενδαγγειακό laser. Πρόκειται για μια σύγχρονη ,ανώδυνη ελάχιστα επεμβατική (Minimally Invasive) τεχνική, που μπορεί να αντικαταστήσει τη χειρουργική αφαίρεση της μείζονος σαφηνούς.

Η τεχνική αυτή είναι καλύτερα ανεκτή από τους ασθενείς, δεν απαιτεί γενική αναισθησία ή νοσηλεία, ενώ δεν γίνεται καμιά χειρουργική τομή και θεωρείται ως μέθοδος εκλογής για τις περισσότερες περιπτώσεις κιρσών.

Αφαίρεση φλεβικών στελεχών – Καταξιωμένη χειρουργική μέθοδο για πολλά χρόνια αποτελεί η αφαίρεση των μεγάλων φλεβικών στελεχών των κάτω άκρων, μείζων και έλασσον σαφηνής φλέβα, με πολύ μικρές, πρακτικά αόρατες τομές. Εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η Laser σαφηνεκτομή. Συμπληρωματικά, αφαιρούνται με νυγμώδεις μικροτομές όλοι οι εναπομείναντες μικρότεροι κλάδοι, καθώς και οι διατιτραίνουσες φλέβες.

Οι ευρυαγγείες, όπως και οι πολύ μικροί κιρσοί μπορούν να αντιμετωπιστούν τοπικά με εφαρμογή εξωτερικού Laser ή με έγχυση σκληρυντικών ουσιών – σκληροθεραπεία. Οι θεραπείες αυτές δεν απαιτούν νάρκωση και γίνονται στο ιατρείο.

Δημοσίευση στον τύπο: Επισημάνσεις της Κυριακής 22/01/2017 – Κατεβάστε το άρθρο σε PDF

Pin It on Pinterest