ΔΡ. ΧΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ MD-PhD

Ρομποτική χειρουργική, η τεχνολογία στην υπηρεσία των ασθενών

Η χειρουργική του μέλλοντος... σήμερα

Πρώτη μας προτεραιότητα ο ασθενής

Με αφοσίωση στην χειρουργική καινοτομία

Πιστοποιημένος Χειρουργός
& Διεθνής Εκπαιδευτής

Μετά την καθιέρωση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής η νέα επανάσταση του 21ου αιώνα στο χώρο της χειρουργικής είναι η Ρομποτική Χειρουργική. Χρησιμοποιείται ένα πρότυπο ρομποτικό σύστημα με την ονομασία“daVinci” που ελέγχεται μέσω ειδικώνηλεκτρονικών υπολογιστών και είναι σε θέση να προσφέρει ακρίβεια κινήσεων που είναι αδύνατη για το ανθρώπινο  χέρι. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια αποτελεί ο χειρουργός να είναι ειδικά εκπαιδευμένος στη χρήση του συστήματος, αφού αυτή δεν προσομοιάζει με τη λαπαροσκοπική χειρουργική, ούτε φυσικά και με την κλασική – ανοικτή χειρουργική. Το πλέον σύγχρονο σύστημα “daVincisi”, και το μόνο στη βόρειο Ελλάδα, έχει εγκατασταθεί στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης όπου χειρουργεί καθημερινά ο Δρ. Χάρης Κωνσταντινίδης εκτελώντας ρομποτικά όλες τις επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής.

Τι είναι το χειρουργικό σύστημα daVinci

blank

Το χειρουργικό σύστημα da Vinci είναι το πρώτο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που εγκρίθηκε από τις αρμόδιες Αμερικανικές υπηρεσίες (FDA), για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων. Ο εξειδικευμένος ιατρός κατευθύνει και συντονίζει το όλο σύστημα με τηλεχειρισμό,μέσω μιας ειδικής κονσόλας, έχοντας μπροστά του μια μεγενθυμένη και τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου. Η χειρουργική κονσόλα διαθέτει λαβές, όπου τοποθετεί τα δάκτυλά του και κινεί τους ειδικούς μοχλούς σα να χρησιμοποιεί τα χέρια του. Κάθε κίνηση του χειρουργού αναπαράγεται με απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα στο χειρουργικό πεδίο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής

  • Πολύ μικρές τομές και ελάχιστος του μετεγχειρητικός πόνος
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού πρακτικά δεν υπάρχουν ουλές μετά από τις επεμβάσεις
  • Ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη έξοδος από το νοσοκομείο
  • Σχεδόν εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα, όπως η διαπύηση, η διάσπαση, η κήλη, ο χρόνιος πόνος κ.λπ.
  • Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές
  • Μικρότερη απώλεια αίματος και ανάγκες μετάγγισης
  • Κατακόρυφη μείωση των πιθανοτήτων για δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων
  • Προσφέρει τρισδιάστατη εικόνα και σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση
  • Οι αρθρωτοί χειρουργικοί βραχίονες του ρομπότ είναι σε θέση να εκτελούν σε όλα τα επίπεδα όλες τις  κινήσεις που κάνει το ανθρώπινο χέρι, με απόλυτη ακρίβεια, προσφέροντας τη δυνατότητα πραγματοποίησης ακόμα και των ποιοδύσκολων χειρουργικών χειρισμών
  • Δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να προετοιμάσει την επέμβαση στον Η/Υ, χρησιμοποιώντας τις εικόνες που προκύπτουν από τις διάφορες εξετάσεις (αξονική, μαγνητική, κλπ). Ο χειρουργός μπορεί επίσης κατά τη διάρκεια της επέμβασης να ανακαλεί στην οθόνη και να συμβουλεύεται τις απεικονίσεις των εξετάσεων

Εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής

Η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται από πολλές χειρουργικές ειδικότητες, όπως τη γενική χειρουργική, την ουρολογία, τη χειρουργική της νοσογόνου παχυσαρκίας, την καρδιοχειρουργική, τη θωρακοχειρουργική, την γυναικολογική χειρουργική κ.α. Το σύνολο σχεδόν των επεμβάσεων που γίνονται στις μέρες μας μπορούν να γίνουν ρομποτικά. Τέτοιες είναι οι επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος και αφορούν από απλές περιπτώσεις χολοκυστεκτομής καισκωληκοειδεκτομής, έως και το σύνολο των ογκολογικών επεμβάσεων,(πχ παχέος εντέρου, στομάχου, οισοφάγου κλπ). Αντιμετωπίζονται ρομποτικά επίσης η νοσογόνος παχυσαρκία, οι διάφορες κήλες, οι παθήσεις των επινεφριδίων, των πνευμόνων, καθώς και το σύνολο των χειρουργικών γυναικολογικών παθήσεων.

Τέλος η χειρουργική του προστάτη και των ουρολογικών νεοπλασμάτων αποτελούν απόλυτη ένδειξη για την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής.

Κατεβάστε το άρθρο

Pin It on Pinterest