Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη του Δρ. Χάρη Κωνσταντινίδη στην ηλεκτρονική εφημερίδα ONMED.GR, με θέμα “Ρομποτική χειρουργική: Αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου”.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί ένα από τα συχνότερα νεοπλάσματα στις μέρες μας.
Εμφανίζεται συνήθως μετά τα 50, ενώ αφορά και τα δύο φύλα. Υπολογίζεται πως στις δυτικές χώρες αποτελεί τον τρίτο συχνότερο καρκίνο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεις νόσους.
Παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι: η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λιπών, η πτωχή δίαιτα σε φυτικές ίνες, η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, το ιστορικό γυναικολογικών καρκίνων, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και η ύπαρξη πολυπόδων.
Τα κύρια πρώιμα συμπτώματα της νόσου είναι η αναιμία, η αποβολή αίματος στα κόπρανα και η αλλαγή των συνηθειών του εντέρου, ενώ η πρόληψή του γίνεται με την ευρεία χρήση της κολονοσκόπησης μετά την ηλικία των 45 ετών και κάθε 5ετία.
Η θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι κατά βάση χειρουργική. Η αφαίρεση του νεοπλάσματος θεωρείται ως ο θεμέλιος και ακρογωνιαίος λίθος μιας πετυχημένης θεραπευτικής στρατηγικής, ενώ η χημειο- και ακτινο- θεραπεία έχουν συμπληρωματικό και επικουρικό ρόλο, όπως αναφέρει ο Χειρουργός Χάρης Δ. Κωνσταντινίδης MD – PhD, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής και Ογκολογίας.
Η ρομποτική χειρουργική είναι μια νέα επαναστατική μέθοδος στο χώρο της χειρουργικής ογκολογίας που βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, προσφέροντας δυνατότητες πολλαπλάσιες των άλλων τεχνικών. Τα πλέον σύγχρονα χειρουργικά συστήματα ρομπότ “da Vinci”, έχουν εγκατασταθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κύπρο, όπου δραστηριοποιείται και η ομάδα του Δρ. Χάρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει: «Εκμεταλλευόμενοι πλήρως τη σύγχρονη αυτή τεχνολογία, η ομάδα μας έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη εμπειρία στη ρομποτική χειρουργική του παχέος εντέρου, αποτελώντας κέντρο αναφοράς για τη σύγχρονη χειρουργική ογκολογία, με αποτελέσματα εφάμιλλα των μεγαλύτερων διεθνών κέντρων».
Το ρομποτικό σύστημα προσφέρει στις επεμβάσεις του παχέος εντέρου τρισδιάστατη εικόνα, με μεγέθυνση περίπου 15-20 φορές. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως παρέχει εξαιρετικές συνθήκες όρασης και λεπτομερέστατου καθαρισμού των λεμφαδένων, γεγονός που αποτελεί μια από τις βασικότερες απαιτήσεις της ογκολογικής χειρουργικής.
Επιπλέον, οι βραχίονες του ρομπότ είναι σε θέση να εκτελούν κάθε κίνηση με απόλυτη ακρίβεια, πετυχαίνοντας την πραγματοποίηση ακόμα και των πιο δύσκολων χειρουργικών χειρισμών. Όλες οι παραπάνω δυνατότητες έχουν ιδιαίτερη αξία σε περιπτώσεις όγκων που βρίσκονται κοντά στον πρωκτό, αφού η χρήση του ρομπότ μειώνει δραματικά την ανάγκη διενέργειας κολοστομίας (παρά φύση έδρας). Επιπλέον, ο ασθενής απολαμβάνει και τα γενικότερα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής τεχνολογίας όπως:
- Πολύ μικρές τομές και ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος.
- Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού πρακτικά δεν υπάρχουν ουλές.
- Ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη έξοδος από το νοσοκομείο.
- Σχεδόν εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα, όπως η διαπύηση, η διάσπαση, η κήλη, ο χρόνιος πόνος κλπ.
- Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές.
- Μικρότερη απώλεια αίματος και ανάγκες μετάγγισης.
- Κατακόρυφη μείωση των πιθανοτήτων για δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων και ειλεού.
Η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται διεθνώς όλο και περισσότερο στις επεμβάσεις αντιμετώπισης του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τείνει σταδιακά να υποκαταστήσει τη λαπαροσκοπική χειρουργική, ενώ η ανοικτή χειρουργική προσπέλαση σπάνια προτείνεται πλέον από εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα. Το σύνολο σχεδόν των ανάλογων επεμβάσεων στις μέρες μας μπορούν και πρέπει να γίνονται ρομποτικά, ενώ αυτό είναι ακόμα πιο επιβεβλημένο για την αποφυγή της κολοστομίας (παρά φύση έδρας) σε καρκινώματα πλησίον του πρωκτού.
Πηγή: ONMED.GR