Με τον όρο χοληφόρο δένδρο ορίζουμε το σύνολο των αυλοφόρων σχηματισμών, εντός και εκτός του ήπατος, που μεταφέρει τη χολή προς το έντερο, με σκοπό την καλύτερη πέψη των τροφών.
Οι συχνότερες παθήσεις των χοληφόρων σχετίζονται με τη δημιουργία λίθων σε αυτά, μάλιστα κατά συντριπτική πλειοψηφία εντός της χοληδόχου κύστεως. Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του δεξιού λοβού του ήπατος. Είναι ένα κυστικό ρεζερβουάρ, που παρεμβάλλεται στο δικτύου των χοληφόρων και συλλέγει μικρή ποσότητα από τη χολή που παράγεται στο ήπαρ, με σκοπό να την απελευθερώσει στο έντερο κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Εντός της χοληδόχου κύστεως δημιουργούνται ιδιαίτερα συχνά λίθοι, με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο στην περιοχή του δεξιού υποχονδρίου, αλλά και πολλές φορές φλεγμονώδεις επιπλοκές όπως χολοκυστίτιδα. Επιπλέον, αν κάποιος λίθος μετακινηθεί εκτός αυτής, είναι δυνατό να προκαλέσει απόφραξη του χοληφόρου δένδρου με επακόλουθη δυσλειτουργία του ήπατος, αλλά και πρόκληση παγκρεατίτιδας.
Η θεραπεία της χολολιθίασης είναι αποκλειστικά χειρουργική.
Εφαρμόζονται η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική, ενώ οι ανοικτές επεμβάσεις έχουν ουσιαστικά καταργηθεί, αφού η ανάγκη μετατροπής της επέμβασης σε ανοικτή κυμαίνεται σε ποσοστά κάτω του 1%.
Η εφαρμογή των τεχνικών αυτών έχει απλοποιήσει την επέμβαση της χολοκυστεκτομής κατά πολύ, μετατρέποντάς την σε μια επέμβαση ανώδυνη, ιδιαίτερα καλά ανεκτή από τους ασθενείς, που απαιτεί μόλις ημερήσια νοσηλεία. Αυτό βέβαια είναι εφικτό από εξειδικευμένες χειρουργικές ομάδες, από τις οποίες παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα της λαπαροσκοπικής ή και ρομποτικής αφαίρεσης λίθων που βρίσκονται και εκτός της χοληδόχου κύστεως – Διερεύνηση χοληδόχου πόρου.
Στις περιπτώσεις νεοπλασματικών παθήσεων των χοληφόρων (χολαγγειοκαρκίνωμα), εφαρμόζονται συνήθως σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις, σχεδόν πάντα με ανοικτή προσπέλαση, που έχουν ως σκοπό την αφαίρεση του παθολογικού τμήματος των χοληφόρων, την εκτροπή της χολής από τη φυσιολογική της πορεία και την αποχέτευσή της προς το έντερο διαμέσων χολοπεπτικών αναστομώσεων (μεταξύ τμήματος του χοληφόρου δένδρου και του εντέρου).
Πηγή: Health & Life