ΔΡ. ΧΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ MD-PhD

Καινοτόμος τεχνική ρομποτικής χειρουργικής συνδρόμου άνω μεσεντερίου αρτηρίας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Η χειρουργική του μέλλοντος... σήμερα

Πρώτη μας προτεραιότητα ο ασθενής

Με αφοσίωση στην χειρουργική καινοτομία

Πιστοποιημένος Χειρουργός
& Διεθνής Εκπαιδευτής

Νέα τεχνική ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση του συνδρόμου άνω μεσεντερίου αρτηρίας εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά διεθνώς, σύμφωνα με έγκυρο διεθνές περιοδικό, σε έφηβη ασθενή, από το Διευθυντή του Κέντρου Ρομποτικής Γενικής Χειρουργικής, Δρ. Χάρη Κωνσταντινίδη και την ομάδα του. Η καινοτόμος ρομποτική τεχνική δημοσιεύθηκε στο έγκυρο διεθνές περιοδικό “The International Journal of Medical Robotics and Computer Assisted Surgery”, (εκδόσεις WILEY), ως “Description of surgical technique on occasion of the first reported case in the literature”.

Το σύνδρομο της άνω μεσεντερίου αρτηρίας είναι μία σχετικά σπάνια πάθηση που οφείλεται στην απόφραξη και συμπίεση του δωδεκαδακτύλου μεταξύ της ομώνυμης αρτηρίας και της αορτής. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση άλγους και διάτασης στην κοιλιά, ναυτία, εμέτους, απώλεια βάρους και τελικά καχεξία.

blank

Η νεαρή ασθενής που έπασχε από το σύνδρομο αυτό, παρά τη συντηρητική αγωγή, παρουσίαζε αδυναμία σίτισης, απώλεια βάρους και υπολειμματική ανάπτυξη. Αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με τη νέα τεχνική που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά διεθνώς στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και η ασθενής εξήλθε από την κλινική σε λίγες μέρες, σε άριστη μετεγχειρητική κατάσταση.

Ο Δρ. Χάρης Κωνσταντινίδης, Διευθυντής του Τμήματος Ρομποτικής Γενικής Χειρουργικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Η τεχνική αυτή αντικατέστησε την εφαρμοζόμενη ανοιχτή επέμβαση, επιτυγχάνοντας την πλήρη απελευθέρωση του δωδεκαδακτύλου από το στενό χώρο, που προκαλούσε τη συμπίεση και τον πόνο. Χάρη στη χρήση του μοναδικού για τη Βόρεια Ελλάδα ρομποτικού συστήματος Da Vinci που μας διασφαλίζει εξαιρετικές συνθήκες όρασης και χειρισμών, η επέμβαση έγινε με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια, με τον πλέον ατραυματικό και ανώδυνο τρόπο. Ευχαριστούμε τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, ο οποίος με τις κατάλληλες επενδύσεις στη σύγχρονη τεχνολογία, μας διευκολύνει στο έργο μας».

Pin It on Pinterest