ΔΡ. ΧΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ MD-PhD

Χειρουργική Ογκολογία

Η χειρουργική του μέλλοντος... σήμερα

Πρώτη μας προτεραιότητα ο ασθενής

Με αφοσίωση στην χειρουργική καινοτομία

Πιστοποιημένος Χειρουργός
& Διεθνής Εκπαιδευτής

blank

Η χειρουργική ογκολογία αποτελεί εξειδίκευση της γενικής χειρουργικής και, όπως δηλώνει η ονομασία της, έχει ωςΧειρουργική Ογκολογία (1) αντικείμενο την εξειδικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση των διαφόρων νεοπλασμάτων. Ο τρόπος διενέργειας των περισσότερων χειρουργικών επεμβάσεων τροποποιείται ανάλογα με το αν η υποκείμενη πάθηση είναι νεοπλασματική ή ενέχεται η ύπαρξη μεταστατικών εστιών. Η παρουσία και ο ρόλος των διάφορων λεμφαδενικών ομάδων επηρεάζει κατά πολύ τη διεγχειρητική στρατηγική που εφαρμόζεται στις διάφορες ογκολογικές παθήσεις. Λεμφαδένες υπάρχουν παντού, σε όλο το σώμα τόσο στον υποδόριο λιπώδη ιστό, όσο και πέριξ των εσωτερικών οργάνων, ενώ μια από τις βασικές τους λειτουργίες είναι η συγκέντρωση των πρώιμων μεταστατικών κυττάρων, ώστε αυτά να μην επεκταθούν στο υπόλοιπο σώμα.

blankΓια παράδειγμα, στον καρκίνο του παχέος εντέρου και ιδιαίτερα του ορθού, έχει διαπιστωθεί πως οι περισσότερες περιπτώσεις υποτροπής σχετίζονται με την ατελή αφαίρεση των λεμφαδένων που αποχετεύουν την παθολογική περιοχή, προκαλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά τοπικής υποτροπής, σε σχέση με τις μεταστατικές υποτροπές. Το ίδιο ισχύει και για σειρά άλλων νεοπλασμάτων, όπως του στομάχου, του οισοφάγου, του μαστού, του δέρματος (μελάνωμα), του παγκρέατος, των γυναικολογικών και πολλών άλλων. Το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντική τη διενέργεια εκτεταμένων και ριζικών λεμφαδενικών καθαρισμών, όταν αυτό απαιτείται από τη φύση και τη βιολογική συμπεριφορά της υποκείμενης πάθησης. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο λεμφαδενικός καθαρισμός αποτελεί την πεμπτουσία της ογκολογικής χειρουργικής, αλλά και ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κομμάτι αυτής, που θα πρέπει να εφαρμόζεται από απόλυτα εξειδικευμένες χειρουργικές ομάδες.

Tεχνική ανίχνευσης του λεμφαδένα φρουρού

Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στην τεχνική ανίχνευσης του λεμφαδένα φρουρού. Ως λεμφαδένας φρουρός για το κάθε όργανο του σώματος ορίζεται ο πρώτος λεμφαδένας που δέχεται αποχέτευση λέμφου από το εν λόγω όργανο, οπότε είναι και αυτός που θα δεχθεί τις πρώιμες μεταστάσεις, όταν αυτές εμφανιστούν. Για τον προσδιορισμό του λεμφαδένα φρουρού γίνεται έγχυση ειδικών χρωστικών ουσιών, καθώς και ραδιοφαρμάκων. Η ανίχνευσή του γίνεται με τη βοήθεια του χρωματισμού, αλλά και ειδικής συσκευής που ανιχνεύει την ακτινοβολία του ραδιοφαρμάκου.

Χειρουργική Ογκολογία (3)
Χειρουργική Ογκολογία (5)
Χειρουργική Ογκολογία (4)

Η ανεύρεση καρκινικών κυττάρων σε αυτόν πιστοποιεί την ανάγκη εκτεταμένου λεμφαδενικού καθαρισμού, ενώ αν αυτός είναι αρνητικός, μπορούμε να αρκεστούμε σε πιο συντηρητικές τακτικές. Η τεχνική αυτή βρίσκει εφαρμογή σε πολλά νεοπλάσματα, όπως του μαστού, το μελάνωμα, καθώς και των ενδοκοιλιακών οργάνων.

Η λήψη ταχέων βιοψιών αποτελεί ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια του ογκολόγου χειρουργού. Είναι σε θέση να καθορίσει με απόλυτη ακρίβεια τη φύση των όγκων, υποδεικνύοντας ουσιαστικά την ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση με το αποτέλεσμά της. Όταν αυτή συνδυάζεται με τεχνικές ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής, όπως η διαγνωστική λαπαροσκόπηση ή θωρακοσκόπηση, προσφέρει τεράστια διαγνωστική βοήθεια, με το λιγότερο δυνατό χειρουργικό τραύμα, αφού αποτρέπει τον θεράποντα από τη διενέργεια μεγάλων και επώδυνων χειρουργικών επεμβάσεων που θα είχαν διαγνωστικό κυρίως χαρακτήρα.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως η σύγχρονη χειρουργική ογκολογία, σε συνδυασμό με τη νέα ιατρική τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης ακόμα και εκτεταμένων μεταστάσεων σε ασθενείς που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ανεγχείρητοι. Η εφαρμογή ειδικών ραδιοσυχνοτήτων RF μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές μεταστατικές εστίες στο ήπαρ, δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα και πετυχαίνοντας σημαντική επιμήκυνση της ζωής των καρκινοπαθών.

blank

Χάρης Δ. Κωνσταντινίδης MD – PhD

Γενικός Χειρουργός – Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Γενικής Χειρουργικής και Ογκολογίας

Head of American Institute of Minimally Invasive Surgery (AIMIS) Robotic and Advanced Laparoscopic General Surgery Department

Pin It on Pinterest