ΔΡ. ΧΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ MD-PhD

Ρομποτική Χειρουργική στην Παλινδρόμηση και τη Διαφραγματοκήλη

Η χειρουργική του μέλλοντος... σήμερα

Πρώτη μας προτεραιότητα ο ασθενής

Με αφοσίωση στην χειρουργική καινοτομία

Πιστοποιημένος Χειρουργός
& Διεθνής Εκπαιδευτής

Η ανώδυνη και αποτελεσματική λύση ενός συχνού προβλήματος

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και διαφραγματοκήλη είναι ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα που συνήθως εκδηλώνεται με ξινίλες, καούρες και οπισθοστερνικό άλγους/βάρους. Στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου υπάρχει ένας σύνθετος μυώδης σφιγκτήρας που ενεργεί σαν βαλβίδα.

Όταν υπάρχει ΓΟΠ αυτός δυσλειτουργεί, επιτρέποντας στα οξέα του στομάχου και στις τροφές να παλινδρομούν, προκαλώντας οισοφαγίτιδα, στενώσεις, έλκη και αιμορραγία, ενώ είναι δυνατόν να προκληθεί κακοήθης εξαλλαγή και τελικά ανάπτυξη καρκίνου.

Τα είδη της θεραπείας και η ρομποτική χειρουργική

Στη θεραπεία της ΓΟΠ αρχικά συστήνεται αλλαγή της διατροφής, απώλεια βάρους, μείωση του καπνίσματος και του αλκοόλ, καθώς και κατάκλιση μετά την πάροδο μερικών ωρών από το φαγητό. Συμπληρωματικά χορηγείται φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της οξύτητας του στομάχου. Μελέτες όμως των τελευταίων ετών δείχνουν πως η χρόνια αγωγή με αντίστοιχα φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένη συχνότητα καρκινωμάτων του πεπτικού, νεφρικής ανεπάρκειας και πιθανότητας εμφάνισης άνοιας.

Η χειρουργική αντιμετώπιση συστήνεται σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται καλά στην συντηρητική αγωγή ή εμφανίζουν υποτροπιάζουσα συμπτωματολογία με τη διακοπή της. Η επέμβαση ονομάζεται θολοπλαστική και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία της ΓΟΠ. Οι επεμβάσεις αυτές για πολλά χρόνια γίνονταν λαπαροσκοπικά, ενώ η μετεξέλιξη αυτής της τεχνικής είναι η πολύ πιο σύγχρονη και λεπτομερής τεχνική της ρομποτικής χειρουργικής.

Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται πλέον ρομποτικά σε όλα τα σύγχρονα και εξειδικευμένα κέντρα, καθώς η τεχνική αυτή φαίνεται να υπερτερεί συνολικά έναντι της λαπαροσκόπησης, ειδικά στις πιο σύνθετες περιπτώσεις. Γίνονται στα πλαίσια 24ώρης νοσηλείας, ενώ η ρομποτική χειρουργική διασφαλίζει μια πλήρως αναίμακτη και ανώδυνη διαδικασία, που επιτρέπει την άμεση επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινότητά του.

Εκμεταλλευόμενοι λοιπόν τη σύγχρονη ρομποτική τεχνολογία είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε την επιτυχία ακόμα και στα πιο δύσκολα και σύνθετα περιστατικά διαφραγματοκήλης και γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης.
x.k_2021

 

Pin It on Pinterest