ΔΡ. ΧΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ MD-PhD

Τι είναι το χειρουργικό σύστημα da Vinci;

Η χειρουργική του μέλλοντος... σήμερα

Πρώτη μας προτεραιότητα ο ασθενής

Με αφοσίωση στην χειρουργική καινοτομία

Πιστοποιημένος Χειρουργός
& Διεθνής Εκπαιδευτής

Μετά την καθιέρωση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής η νέα επανάσταση του 21ου αιώνα, στο χώρο της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής, είναι η ρομποτική χειρουργική. Χρησιμοποιείται ένα ειδικό ρομποτικό σύστημα με την επωνυμία “da Vinci” που ελέγχεται από ειδικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και είναι σε θέση να προσφέρει ακρίβεια κινήσεων που είναι αδύνατη για το ανθρώπινο χέρι.

Τo ρομποτικό αυτό σύστημα απαιτεί φυσικά χειρισμό από ένα εξειδικευμένο χειρουργό. Ο έλεγχος του γίνεται με τηλεχειρισμό. Ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά σε μια ειδική κονσόλα χειρισμού του ρομπότ μέσω Η/Υ και πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας ειδικούς μοχλούς, ενώ βλέπει σε οθόνη το χειρουργικό πεδίο. Το ρομποτικό σύστημα, μέσω ψηφιακής ανάλυσης, προσφέρει ακριβέστατη τρισδιάστατη και μεγενθυμένη εικόνα στο χειρουργό, δίνει λεπτομερή αίσθηση των ιστών και ουσιαστικά εξαλείφει τα συνήθη μειονεκτήματα της λαπαροσκοπικής τεχνικής.

Σε αυτό συμβάλουν και οι αρθρωτοί χειρουργικοί βραχίονες του ρομπότ, οι οποίοι είναι σε θέση να εκτελούν σε τρία επίπεδα όλες τις κινήσεις που κάνει το ανθρώπινο χέρι, με τη διαφορά όμως ότι προσφέρει απόλυτη ακρίβεια σε αυτές. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι ο χειρουργός να είναι ειδικά εκπαιδευμένος στη χρήση του συστήματος, αφού η χρήση του δεν προσομοιάζει με τη λαπαροσκοπική χειρουργική, ούτε φυσικά και με την κλασική – ανοικτή χειρουργική.

Το χειρουργικό σύστημα “da Vinci” είναι το πρώτο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA) για την πραγματοποίηση επεμβάσεων. Ο χειρουργός κατευθύνει και συντονίζει το όλο σύστημα μέσω της χειρουργικής κονσόλας, έχοντας μπροστά του μια μεγενθυμένη και τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου.

Η χειρουργική κονσόλα διαθέτει λαβές, όπου τοποθετεί τα δάκτυλά του και κινεί τους ειδικούς μοχλούς σα να χρησιμοποιεί τα χέρια του. Κάθε κίνηση του χειρουργού αναπαράγεται με απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα στο χειρουργικό πεδίο από τους χειρουργικούς βραχίονες του ρομπότ.

Πηγή: Health & Life

Pin It on Pinterest