ΔΡ. ΧΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ MD-PhD

Ρομποτική χειρουργική – Η νέα τεχνολογία που αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η χειρουργική του μέλλοντος... σήμερα

Πρώτη μας προτεραιότητα ο ασθενής

Με αφοσίωση στην χειρουργική καινοτομία

Πιστοποιημένος Χειρουργός
& Διεθνής Εκπαιδευτής

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί ένα από τα συχνότερα νεοπλάσματα στις μέρες μας. Εμφανίζεται συνήθως μετά τα 50, ενώ αφορά και τα δύο φύλα. Υπολογίζεται πως στις δυτικές χώρες, αποτελεί τον τρίτο συχνότερο καρκίνο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι: η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λιπαρών, η πτωχή δίαιτα σε φυτικές ίνες, η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, το ιστορικό γυναικολογικών καρκίνων, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και η ύπαρξη πολυπόδων.

Τα κύρια πρώιμα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν είναι η αναιμία, η αποβολή αίματος στα κόπρανα και η αλλαγή των συνηθειών του εντέρου. Η πρόληψή του γίνεται με την ευρεία χρήση της κολοσκόπησης, μετά την ηλικία των 45 ετών και κάθε 5ετία.

Η θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι κατά βάση χειρουργική. Η αφαίρεση του νεοπλάσματος θεωρείται ως ο θεμέλιος και ακρογωνιαίος λίθος μίας επιτυχημένης θεραπευτικής στρατηγικής, ενώ η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία έχουν συμπληρωματικό και επικουρικό ρόλο.

Η Ρομποτική Χειρουργική είναι μία νέα, επαναστατική μέθοδος στο χώρο της χειρουργικής ογκολογίας και βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, προσφέροντας δυνατότητες πολλαπλάσιες των άλλων τεχνικών.

Για την εφαρμογή της, χρησιμοποιείται το πρότυπο ρομποτικό σύστημα χειρουργικής da Vinci, που ελέγχεται μέσω ειδικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το πλέον σύγχρονο χειρουργικό ρομπότ “da Vinci Si”, και το μοναδικό στη Θεσσαλονίκη, έχει εγκατασταθεί στο Ιατρικό Διαβαλκανικό όπου δραστηριοποιείται και η ομάδα μας.

Εκμεταλλευόμενοι πλήρως τη σύγχρονη αυτή τεχνολογία, η κλινική μας αποτελεί κέντρο αναφοράς στη Βόρεια Ελλάδα για τη σύγχρονη χειρουργική ογκολογία, με αποτελέσματα εφάμιλλα των μεγαλύτερων διεθνών κέντρων.

Το ρομποτικό σύστημα προσφέρει στις επεμβάσεις του παχέος εντέρου τρισδιάστατη εικόνα, με μεγέθυνση περίπου 15-20 φορές. Σαν αποτέλεσμα, παρέχει εξαιρετικές συνθήκες όρασης και λεπτομερέστατο καθαρισμό των λεμφαδένων, γεγονός που αποτελεί μία από τις βασικότερες απαιτήσεις της ογκολογικής χειρουργικής. Επιπλέον, οι βραχίονες του ρομπότ είναι σε θέση να εκτελούν κάθε κίνηση με απόλυτη ακρίβεια, πετυχαίνοντας την πραγματοποίηση ακόμα και των πιο δύσκολων χειρουργικών χειρισμών.

Οι δυνατότητες αυτές έχουν ιδιαίτερη αξία σε περιπτώσεις όγκων, που βρίσκονται κοντά στον πρωκτό, αφού η χρήση του ρομπότ μειώνει δραματικά την ανάγκη διενέργειας κολοστομίας (παρά φύση έδρας).

Επιπλέον, ο ασθενής απολαμβάνει και τα γενικότερα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής τεχνολογίας όπως:

  • Πολύ μικρές τομές και ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος.
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού πρακτικά δεν υπάρχουν ουλές.
  • Ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη έξοδος από το νοσοκομείο.
  • Σχεδόν εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών, που έχουν σχέση με το τραύμα, όπως η διαπύηση, η διάσπαση, η κήλη, ο χρόνιος πόνος κλπ.
  • Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές.
  • Μικρότερη απώλεια αίματος και ανάγκες μετάγγισης.
  • Κατακόρυφη μείωση των πιθανοτήτων για δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων και ειλεού.

Η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται διεθνώς όλο και περισσότερο στις επεμβάσεις αντιμετώπισης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τείνει σταδιακά να υποκαταστήσει τη λαπαροσκοπική χειρουργική, ενώ η ανοικτή χειρουργική προσπέλαση σπάνια προτείνεται πλέον από εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα. Το σύνολο σχεδόν των ανάλογων επεμβάσεων στις μέρες μας μπορούν να γίνονται ρομποτικά, ενώ αυτό είναι ακόμα πιο επιβεβλημένο για την αποφυγή της κολοστομίας (παρά φύση έδρας) σε καρκινώ- ματα πλησίον του πρωκτού.

Έντυπη δημοσίευση Περιοδικό Ιατρικός Κόσμος Σεπτέμβριος 2016

Pin It on Pinterest