ΔΡ. ΧΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ MD-PhD

Ρομποτική Χειρουργική. Η νέα τεχνολογία που αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στο χώρο της σύγχρονης χειρουργικής

Η χειρουργική του μέλλοντος... σήμερα

Πρώτη μας προτεραιότητα ο ασθενής

Με αφοσίωση στην χειρουργική καινοτομία

Πιστοποιημένος Χειρουργός
& Διεθνής Εκπαιδευτής

Μετά την καθιέρωση της λαπαροσκόπησης, η νέα επανάσταση στο χώρο της χειρουργικής είναι η Ρομποτική Χειρουργική. Χρησιμοποιείται το πρότυπο ρομποτικό σύστημα με την ονομασία da Vinci”, που ελέγχεται μέσω ειδικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι σε θέση να παρέχει μεγενθυμένη και τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου, ενώ προσφέρει ακρίβεια κινήσεων που είναι αδύνατη για το ανθρώπινο χέρι. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια αποτελεί ο χειρουργός να είναι ειδικά εκπαιδευμένος στη χρήση του συστήματος, αφού αυτή δεν προσομοιάζει  με τη λαπαροσκοπική χειρουργική, ούτε φυσικά και με την κλασική ανοικτή χειρουργική.

Το πλέον σύγχρονο σύστημα da Vinci Si, και το μόνο στη βόρειο Ελλάδα, έχει εγκατασταθεί στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης όπου χειρουργεί καθημερινά ο Δρ. Χάρης Κωνσταντινίδης εκτελώντας ρομποτικά όλες τις επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής.

Τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής είναι πολλαπλά για τον ασθενή

  • Πολύ μικρές τομές και ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού πρακτικά δεν υπάρχουν ουλές
  • Ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη έξοδος από το νοσοκομείο
  • Σχεδόν εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα, όπως η διαπύηση, η διάσπαση, η κήλη, ο χρόνιος πόνος κλπ.
  • Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές
  • Μικρότερη απώλεια αίματος και ανάγκες μετάγγισης
  • Κατακόρυφη μείωση των πιθανοτήτων για δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων και ειλεού
  • Προσφέρει τρισδιάστατη εικόνα και σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση
  • Οι αρθρωτοί χειρουργικοί βραχίονες του ρομπότ είναι σε θέση να εκτελούν κάθε κίνηση που κάνει το ανθρώπινο χέρι, σε όλα τα επίπεδα και με απόλυτη ακρίβεια, προσφέροντας τη δυνατότητα  πραγματοποίησης ακόμα και των ποιο δύσκολων χειρουργικών χειρισμών
  • Ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να προετοιμάσει την επέμβαση στον Η/Υ, χρησιμοποιώντας τις εικόνες που προκύπτουν από τις διάφορες εξετάσεις (αξονική, μαγνητική, κλπ). Μπορεί επίσης κατά τη διάρκεια της επέμβασης να ανακαλεί στην οθόνη και να συμβουλεύεται τις εξετάσεις.

Εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής

Η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται διεθνώς όλο και περισσότερο από πολλές χειρουργικές ειδικότητες, όπως τη γενική χειρουργική, τη χειρουργική της νοσογόνου παχυσαρκίας, την ουρολογία, την καρδιοχειρουργική, τη θωρακοχειρουργική, την γυναικολογική χειρουργική κ.α. Η εφαρμογή της απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ενώ έχει ιδιαίτερη αξία σε σύνθετα και δύσκολα περιστατικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ομάδα μας έχει χειρουργήσει ανήλικο παιδί 14 ετών με μια ιδιαίτερα σπάνια περίπτωση απόφραξης του δωδεκαδακτύλου (σύνδρομο Wilkie), αλλά και υπερήλικο ασθενή 95 ετών με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το σύνολο σχεδόν των επεμβάσεων στις μέρες μας μπορούν, ενώ οι πιο σύνθετες απ΄ αυτές πρέπει, να γίνονται ρομποτικά. Τέτοιες είναι οι επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος και αφορούν από απλές περιπτώσεις χολοκυστεκτομής και σκωληκοειδεκτομής, έως και το σύνολο των ογκολογικών επεμβάσεων, (πχ παχέος εντέρου, στομάχου, οισοφάγου κλπ). Αντιμετωπίζονται ρομποτικά επίσης η νοσογόνος παχυσαρκία, οι διάφορες κήλες, οι παθήσεις των επινεφριδίων, των πνευμόνων, καθώς και το σύνολο των χειρουργικών γυναικολογικών παθήσεων. Τέλος η χειρουργική του προστάτη και των ουρολογικών νεοπλασμάτων αποτελούν απόλυτη ένδειξη για την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής.

Pin It on Pinterest