ΔΡ. ΧΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ MD-PhD

Διαγνωστική μέθοδος αντιμετωπίζει νεοπλασματικές βλάβες στους πνεύμονες

Η χειρουργική του μέλλοντος... σήμερα

Πρώτη μας προτεραιότητα ο ασθενής

Με αφοσίωση στην χειρουργική καινοτομία

Πιστοποιημένος Χειρουργός
& Διεθνής Εκπαιδευτής

Η «Ελάχιστα Παρεμβατική Θωρακοχειρουργική» εφαρμόζεται σε ογκολογικούς ασθενείς για να αντιμετωπίσει τις περισσότερες από τις πρώιμες μεταστατικές βλάβες του καρκίνου των πνευμόνων. Θεωρείται δε ως μέθοδος εκλογής για τη χειρουργική αντιμετώπιση του πνευμονοθώρακα, αλλά και για το σύνολο των καλοηθών πνευμονικών μορφωμάτων.

Τη μέθοδο εφαρμόζει στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης ο χειρουργός-ογκολόγος, ειδικευμένος στη λαπαροενδοσκοπική χειρουργική, Δρ. Χάρης Κωνσταντινίδης και η χειρουργική του ομάδα. Η νέα μέθοδος, μέχρι πρότινος, είχε εφαρμογή μόνο στη διάγνωση. Ο Δρ. Κωνσταντινίδης πραγματοποίησε με τη μέθοδο αυτή επιτυχείς σφηνοειδείς εκτομές μορφωμάτων πνευμόνων, όσο και μείζονες ανατομικές λοβεκτομές.

Ο ίδιος αναφέρει: “Η θωρακοσκοπική χειρουργική αποτελεί μια καταξιωμένη και εδραιωμένη μέθοδο, τόσο διεθνώς όσο πλέον και στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι σε θέση να αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος της κλασικής-ανοιχτής χειρουργικής, προσφέροντας στους ασθενείς μια κατά πολύ “φιλικότερη” και συγκριτικά ανώδυνη θεραπεία, με την προϋπόθεση ότι απαιτεί απόλυτη εξειδίκευση της χειρουργικής ομάδας και εξειδικευμένο τεχνολογικό εξοπλισμό. Αποτελεί δε, μια καταξιωμένη και εδραιωμένη μέθοδο, τόσο διεθνώς, όσο πλέον και στη Β.Ελλάδα, που αποτελεί το παρόν και όχι το μακρινό μέλλον της χειρουργικής θώρακος”.

Η μέθοδος εφαρμόζεται επίσης στην ακριβή σταδιοποίηση των νεοπλασμάτων, ώστε να αποφευχθούν μείζονες και επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις στον καρκινοπαθή ασθενή, αλλά και στην αντιμετώπιση παθήσεων του οισοφάγου, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η προσπέλαση μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ιδιαίτερα δυσχερής και τραυματική.

Προσφέρει δε, υποδεκαπλασιασμό του χειρουργικού τραύματος, πολύ μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο, ενώ παράλληλα ο ασθενής αναρρώνει και μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα το κατά πολύ μικρότερο κόστος νοσηλείας και οι πολύ λιγότερες χαμένες εργατοώρες.

1η δημοσίευση Ελευθεροτυπία enet.gr 17/02/2010

Pin It on Pinterest