Μετά την καθιέρωση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής η νέα επανάσταση του 21ου αιώνα στο χώρο της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής είναι η ρομποτική χειρουργική. Χρησιμοποιείται ένα ειδικό ρομποτικό σύστημα με την επωνυμία “da Vinci” που ελέγχεται από ειδικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και είναι σε θέση να προσφέρει ακρίβεια κινήσεων που είναι αδύνατη για το ανθρώπινο χέρι.
Τo ρομποτικό αυτό σύστημα απαιτεί φυσικά χειρισμό από ένα εξειδικευμένο χειρουργό. Ο έλεγχος του γίνεται με τηλεχειρισμό. Ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά σε μια ειδική κονσόλα χειρισμού του ρομπότ μέσω Η/Υ και πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας ειδικούς μοχλούς, ενώ βλέπει σε οθόνη το χειρουργικό πεδίο. Το ρομποτικό σύστημα, μέσω ψηφιακής ανάλυσης, προσφέρει ακριβέστατη τρισδιάστατη και μεγενθυμένη εικόνα στο χειρουργό, δίνει λεπτομερή αίσθηση των ιστών και ουσιαστικά εξαλείφει τα συνήθη μειονεκτήματα της λαπαροσκοπικής τεχνικής. Σε αυτό συμβάλουν και οι αρθρωτοί χειρουργικοί βραχίονες του ρομπότ, οι οποίοι είναι σε θέση να εκτελούν σε τρία επίπεδα όλες τις κινήσεις που κάνει το ανθρώπινο χέρι, με τη διαφορά όμως ότι προσφέρει απόλυτη ακρίβεια σε αυτές. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια αποτελεί ο χειρουργός να είναι ειδικά εκπαιδευμένος στη χρήση του συστήματος, αφού η χρήση του δεν προσομοιάζει με τη λαπαροσκοπική χειρουργική, ούτε φυσικά και με την κλασική – ανοικτή χειρουργική.
Τι είναι το χειρουργικό σύστημα da Vinci
Το χειρουργικό σύστημα da Vinci είναι το πρώτο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA) για την πραγματοποίηση επεμβάσεων. Ο χειρουργός κατευθύνει και συντονίζει το όλο σύστημα μέσω της χειρουργικής κονσόλας, έχοντας μπροστά του μια μεγενθυμένη και τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου. Η χειρουργική κονσόλα διαθέτει λαβές, όπου τοποθετεί τα δάκτυλά του και κινεί τους ειδικούς μοχλούς σα να χρησιμοποιεί τα χέρια του. Κάθε κίνηση του χειρουργού αναπαράγεται με απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα στο χειρουργικό πεδίο από τους χειρουργικούς βραχίονες του ρομπότ.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής
- Απόλυτη εφαρμογή της “ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής – minimally invasive surgery”
- Πολύ μικρές τομές με τις οποίες υπο-δεκαπλασιάσουμε ουσιαστικά το χειρουργικό τραύμα
- Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
- Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού πρακτικά δεν απομένουν ουλές μετά από τις επεμβάσεις
- Ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη έξοδος από το νοσοκομείο
- Σχεδόν εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα, όπως η διαπύηση, η διάσπαση, η κήλη, ο χρόνιος πόνος κ.λπ.
- Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές
- Κατακόρυφη μείωση των πιθανοτήτων για δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων
- Καταργεί τους περιορισμούς της λαπαροσκοπικής χειρουργικής
- Προσφέρει τρισδιάστατη εικόνα και σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση.
- Οι αρθρωτοί χειρουργικοί βραχίονες του ρομπότ είναι σε θέση να εκτελούν και στα τρία επίπεδα όλες τις κινήσεις που κάνει το ανθρώπινο χέρι, με απόλυτη ακρίβεια.
- Εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια στις χειρουργικές κινήσεις, προσφέροντας τη δυνατότητα πραγματοποίησης δύσκολων χειρουργικών χειρισμών.
- Δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να προετοιμάσει την επέμβαση στον Η/Υ, χρησιμοποιώντας τις εικόνες των εσωτερικών οργάνων των ασθενών που προκύπτουν από τις εξετάσεις τους. Ο χειρουργός μπορεί επίσης και κατά τη διάρκεια της επέμβασης να ανακαλέσει στην οθόνη του και να συμβουλευτεί χρήσιμες εικόνες.
Εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής
Η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται από πολλές χειρουργικές ειδικότητες, όπως τη γενική χειρουργική, την ουρολογία, τη χειρουργική της νοσογόνου παχυσαρκίας, την καρδιοχειρουργική, τη θωρακοχειρουργική, την αγγειοχειρουργική, την γυναικολογική χειρουργική κ.α.
Οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις που γίνονται στις μέρες μας ρομποτικά, είναι οι επεμβάσεις κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας, η χολοκυστεκτομή, η αντιμετώπιση των παθήσεων του παχέος εντέρου, η αποκατάσταση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της αχαλασίας του οισοφάγου, η χειρουργική αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων, η χειρουργική του προστάτη, η νεφρεκτομή κ.α.