Ο ανθρώπινος θώρακας περιέχει πληθώρα σημαντικών οργάνων, όπως τη καρδιά και τα μεγάλα αγγεία, τους πνεύμονες και το θύμο αδένα. Με εξαίρεση τις παθήσεις της καρδιάς, οι χειρουργικές παθήσεις των υπόλοιπων οργάνων είναι συνήθως ογκολογικής φύσης και αποτελούν αντικείμενο της χειρουργικής ογκολογίας του θώρακα. Για πολλά χρόνια οι επεμβάσεις αυτές εκτελούνταν με τις ανοικτές χειρουργικές τεχνικές, έως ότου εισήχθηκαν προ 10ετίας περίπου στην καθημερινή χειρουργική πρακτική, οι θωρακοσκοπικές προσπελάσεις.
Η θωρακοσκοπική χειρουργική, που αποτελεί προέκταση και εφαρμογή των λαπαροσκοπικών τεχνικών, εφαρμόζεται όπως δηλώνει και το όνομά της στα ενδοθωρακικά όργανα και προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα στον ασθενή, αφού είναι σε θέση να υποδεκαπλασιάσει το χειρουργικό τραύμα. Άμεση συνάρτηση αυτού είναι και το γεγονός πως ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ασύγκριτα μειωμένος, ενώ παράλληλα ο ασθενής αναρρώνει και μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Πλεονεκτήματα της θωρακοσκοπικής χειρουργικής
Η μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και η ταχύτερη επιστροφή στην εργασία μειώνει, όπως είναι λογικό κατά πολύ το κόστος της νοσηλείας και της γενικότερης οικονομικής επιβάρυνσης. Είναι βέβαια αυτονόητο, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό γι΄ αυτό και πρέπει να τονιστεί, πως το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, αφού πρακτικά δεν απομένουν ουλές μετά από αυτού του είδους τις επεμβάσεις. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης η ειδική Camera που χρησιμοποιούμε προσφέρει μεγέθυνση περίπου 15 φορές, γεγονός που μας επιτρέπει να είμαστε απόλυτα ακριβείς στις κινήσεις μας, πετυχαίνοντας έτσι τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό των ιστών και συνεπώς κατά πολύ μικρότερη κάκωση και αιμορραγία. Το γεγονός αυτό προσφέρει περαιτέρω πλεονεκτήματα στον ασθενή, αφού μειώνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με τη δημιουργία μολύνσεων και προβλημάτων επούλωσης και συνοδεύουν συχνά τις ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις. Σημαντικά μειωμένες είναι επίσης και οι αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές λόγω της ταχείας κινητοποίησης των ασθενών, πετυχαίνοντας τελικά απόλυτη εφαρμογή των αρχών της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής στις θωρακοχειρουργικές παθήσεις, η όποια μπορεί να εφαρμοστεί εξίσου αποτελεσματικά και με τη χρήση του χειρουργικού Robot.
Εφαρμογές της θωρακοσκοπικής χειρουργικής
Με τη θωρακοσκοπική και τη ρομποτική χειρουργική πλέον αντιμετωπίζουμε όλες τις παθήσεις του οισοφάγου, προσφέροντας άριστα αποτελέσματα σε μια κατηγορία παθήσεων των οποίων η προσπέλαση μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ιδιαίτερα δυσχερής και τραυματική. Είναι επίσης δυνατόν να αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο μέρος από τις πρώιμες μεταστατικές και πρωτοπαθείς κακοήθεις νεοπλασματικές βλάβες των πνευμόνων, ενώ θεωρείται ως μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση του πνευμοθώρακα, αλλά και για το σύνολο των καλοηθών πνευμονικών μορφωμάτων. Επίσης, η συμβολή των μεθόδων αυτών στην ακριβή σταδιοποίηση των νεοπλασμάτων είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε να αποφευχθούν τελικά μείζονες και επώδυνες χειρουργικές παρεμβάσεις, που δεν θα προσέφεραν ουσιαστική βοήθεια στον καρκινοπαθή ασθενή.
Με μια φράση λοιπόν, συμπεριλαμβάνοντας όλο σχεδόν το φάσμα των θωρακοχειρουργικών παθήσεων, θα λέγαμε ότι η θωρακοσκοπική και η ρομποτική χειρουργική είναι σε θέση να αντικαταστήσουν το μεγαλύτερο μέρος της κλασικής – ανοιχτής χειρουργικής, προσφέροντας στους ασθενής μια κατά πολύ φιλικότερη και συγκριτικά πιο ανώδυνη θεραπεία, αποτελώντας το ηχηρό παρόν και όχι το μακρινό μέλλον της χειρουργικής ογκολογίας του θώρακος.